OM NORRKÖPINGS FILMBRANSCH

Norrköpings kommuns filmverksamhet

Norrköpings filmfond startade 2015 och ägs av Norrköpings kommun. I uppdraget ligger att verka för en växande och stark lokal filmbransch och öka film och tv-produktionen i Norrköping.

Sedan starten har filmfonden givit produktions- och utvecklingsstöd till över 100 projekt. Över 15 miljoner människor i Sverige och världen har mellan åren 2015-2020 sett film och TV gjord i Norrköping genom TV, bio, festival och streaming.

Bland de största produktionerna finns Den blomstertid nu kommer, Goliat, Se upp för Jönssonligan samt Ture Sventon & Bermudatriangelns hemlighet.

På Guldbaggegalan 2019 fick filmer inspelade i Norrköping 11 nomineringar och 5 vinster (Goliat 4, Crazy Pictures 1). På Kristallen galan 2020 fick Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet som pris för årets barnprogram.

Några av Sveriges mest välrenommerade skådespelare och regissörer som spelat in i Norrköping är: Robert Gustafsson, Helena Bergström, Tomas Alfredson, Henrik Dorsin, Anders Ankan Johansson, David Sundin, Hedda Stiernstedt, Joakim Sällquist, Peter Grönlund, Al Pitcher, Björn Gustafsson, Maj Wechselmann, Crazy Pictures, Christoffer Nordenrot, Melker Becker, Frida Kempff och Silvana Imam.

Kontakt:

Johan Karlsson

011 – 15 26 50

norrkopingsfilmfond@norrkoping.se

Filmbranschen i Norrköping

Sedan Norrköpings filmfond startade 2015 har över 15 miljoner människor över hela världen sett film och TV inspelad i Norrköping. Norrköping är en etablerad filmstad där fler idag jobbar med film och TV än innan 2015. Det är en framgångssaga att vara stolt över.

Norrköping är en filmvänlig stad som starkt bidrar till utvecklingen av närings- och kulturlivet. Här finns ett stort antal produktionsbolag och filmarbetare inom film och TV vid sidan om en rik filmkultur. Från Norrköping kommer berättelser som ses över hela världen.

I Norrköping arbetar ett 70-tal personer inom filmnäring. De är anställda i nästan 40 stora och mindre produktionsbolag inom både drama och beställningsfilm. Den lokala filmbranschen är ung och har vuxit med 40 % de senaste 5 åren. Producenter i Norrköping producerar både långfilm, dokumentärfilm och kortfilm. Filmarbetare arbetar även på inkommande inspelningar.

Utvärdering av Norrköpings filmfond

Efter ganska exakt åtta års verksamhet har man sett ett behov av att utvärdera fondens verksamhet och resultat. Uppdraget att göra en utvärdering gick till Palmgren Vision AB.

En uttalad tanke är att utvärderingen är oberoende.