fbpx
Mediepedagogik

Mediepedagogik


I film- och medielabbet jobbar Cnemas mediepedagoger Johan & Yvonne. Uppdraget är att lära ut om film och media i kreativa workshops eller lärorika föreläsningar.

Tillsammans med dem kan du skapa dina egna berättelser från början till slut, lära dig mer om animerad film i vår animationsstudio eller skapa och bearbeta din egna film i redigeringsstudion – resultatet kan du se på stor bioduk direkt. Våra mediepedagoger kan även hälsa på hos er och ta med en bit av medielabbet till er skola eller förening. Ett kreativt äventyr för alla medverkande!

 

Läs och ladda ner vårt program eller läs om vårt utbud av mediepedagogik nedan.

Vårt Mediepedagogiska utbud

Workshops

Workshop: Animation

Animation

Fungerar bäst för:
F-klass till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Från Pingu till Fåret Shaun, stopmotion animation är fortfarande en väldigt unik och populär konstform i filmvärlden. Det är väldigt kreativt och pedagogiskt att jobba med och stilen har en viss känsla som datoranimation inte kan efterlikna.

Eleverna får i denna workshop skapa en egen animerad stopmotion film med hjälp av en iPad. Innan workshoppen får eleverna hitta på en kort historia utifrån ett tema (t.ex. kopplat till ett specifikt tema eller skolämne) och gärna ett bildmanus/storyboard till sin historia. På workshopen får eleverna låna lera av oss som de får skapa fram sina karaktärer i historien. Sen med hjälp av våra iPads animerar de sina figurer till liv. Tillslut får de redigera sina filmer, lägga på musik, ljudeffekter och spela in figurernas dialog. Sen när filmerna klara kollar vi på dem tillsammans!
Ni kan ju även anordna en filmfestival på skolan där alla får visa upp sina filmer.

Detta är en väldigt kreativ workshop som tränar samarbete och tålamodet. Denna går att koppla till nästan alla skolämnen. Filmerna kan ha valda teman som kopplar till något ni gör på skolan, kanske något historiskt eller varför inte från en bok? Eleverna tränar också på simpel matematik när vi räknar tid och bildrutor.

Workshop: Skapa film med iPads

Skapa film med iPads

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 – 2 Heldagar.

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Få kunskap om att skapa film och klipp med enkla medel, en kunskap som eleverna tar med sig hela livet.

Surfplattan är ett perfekt verktyg för att skapa film. I den kan man ta sina filmidéer och både filma och redigera utan att syssla med dyrare och krångligare utrustning. I denna kreativa en/två dagars workshop så får eleverna lära sig att filmskapande kan vara kul och väldigt tillgängligt för alla. Cnemas mediepedagoger träffar eleverna och först pratar hur man faktiskt gör film, hur man tänker och vad för verktyg man har. Klassen delas upp och får skriva ett enklare manus. Detta manus spelar sedan eleverna in och redigerar filmen direkt i paddan. Workshoppen avslutas med en filmvisning.

Denna workshop är en fantastisk redovisningsform för valfritt ämne, eller ett sätt att väva in ett skolämne i något kreativt och roligt. Eleverna övar på samarbete, planering, berättande och får lära sig en av de största kulturella uttrycksformerna.

 

 

Workshop: Podcast

Podcast

Fungerar bäst för:
Åk 6 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 2 – 3 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Materialbehov:
Om vi ska vara hos er krävs att deltagargrupperna kan redigera sina podcasts på exempelvis en Chromebook eller annan dator.

 

Podcast är ett av världens största underhållningsmedier och en av de billigaste och lättaste att börja producera.

I denna workshop får eleverna lära sig grunderna i att skapa en egen podcast. Både tekniskt och hur de planerar runt inspelningen. Under workshopen skapar eleverna kortare podcasts och lär sig samtidigt hantera ett nytt presentations- och berättarmedium. Workshoppen kan handla om att bara testa på till att göra något ordentligt som de ska använda i skolan. Podcast är ett fantastiskt sett att redovisa ett ämne i skolan om eleverna inte vågar prata inför folk. Ämnena på poddarna kan handla om ett specifikt skolämne, ett projekt de jobbar med eller helt valfritt.

Workshop: Tv-Reporter

Tv-Reporter

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (max 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Tv-reporter är en workshopen för er som vill utveckla era elevers förståelse för mediejournalismens uttryck och betydelse. Vad är ett reportage? Vad gör någon till en reporter? Vad gör en nyhet till en nyhet och vilka mediala verktyg används? Klassen kommer tillsammans med vår mediepedagog bli en nyhetsredaktion. Med iPads får eleverna göra reportage på ett valbart ämne som ni önskar. Eleverna lär sig filma, intervjuteknik, nyhetsberättande och hur man redigerar sina reportage. Workshopens avslutas med att titta på nyhetssändning tillsammans.

Upplägg:

  • Föreläsning om vad nyheter, intervjuer, journalism och reportage är.
  • Kolla på exempel av reportage. Analysera exemplen.
  • Simulera en nyhetsredaktion där eleverna är reportrar och fotografer, läraren är Redaktionschefen och Cnema är TT/tipsgivaren.
  • Varje grupp producerar ett reportage och skriver en ”påa”
  • Vi tittar på nyhetssändningen.

Notera:
Vid en halvdagsworkshop blir det korta reportage och inget större fokus på själva ”nyhetssändningen”. Vid en heldagsworkshop så hinner man gå djupare och deltagarna hinner göra längre reportage samt att vi kan skapa en nyhetssändning. På Cnema kan vi även spela in nyhetssändningen i vår studio.

 

Workshop: Filmskapande för yngre

Filmskapande för yngre

Fungerar bäst för:
Förskola (Äldre förskolebarn 5-6 år)

Antal:
Max 10 förskolebarn.

Längd:
Max 1 tim & 30 min.

Kostnad:
550 kr.

Plats:
På Cnema.

 

Digitala berättelser är en form av film som är enkelt att skapa. Man bygger ett bildspel av valfria bilder eller teckningar som man sedan spelar in sin röst och berättar till. En jätte bra pedagogisk workshop som låter barnen öva på att berätta, förstå bilder och läsa. I denna workshop så använder vi oss av iPads för att bygga digitala berättelse filmer på ett valfritt ämne. Det kan handla om ett rymdäventyr där barnen målar en egen planet. Eller kanske en film om skogen med bilder som ni själva har tigit tidigare på en utflykt. Allt som behövs är ett bra ämne att berätta om, lite bilder eller teckningar och sen lär vi er och barnen hur man skapar en rolig film om det.

Workshop: Skapa och spela textäventyr

Textäventyr

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (max 2 tim & 30 min).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Materialbehov:
Deltagarna behöver egna datorer/Chromebooks med tillgång till internet.

 

I denna workshop ska vi utforska ett roligt verktyg för att skapa och berätta historier som andra kan spela igenom.

Ett textäventyr är en interaktiv berättelse där du ställs inför ett eller flera val för att gå vidare i historien. För vissa mer känd som ett ”choose your own adventure” spel eller känd från sena 1900-talens bokserier med detta tema. Nu finns ett enkelt och lärorikt verktyg online där barn både kan spela igenom men också skapa sina egna textäventyr. I vår workshop kommer vi gemensamt gå igenom ett av dessa textäventyr, berätta om tankegångarna bakom dess skapande och sedan utmana deltagarna att skapa sina egna äventyr. När alla har skapat ett äventyr så avslutar vi med att passa runt datorerna och sedan får grupperna spela varandras äventyr.

Detta är ett jättebra och roligt verktyg för att öva skrivande och berättande. Perfekt för en svensklektion! Eller varför inte göra ett äventyr på engelska eller ett äventyr som utmanar deltagarnas matematik eller historiekunskaper? Denna workshop har starka kopplingar till skolornas läroplan (Lgr11) om språkundervisning och värdegrundsarbete.

 

 

Föreläsningar

Föreläsning: Filmens Språk

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 tim.

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning om filmens berättarspråk, dramaturgi och uppbyggnad kryddat med många filmklipp från kända och okända filmer samt diskussionsfrågor.
Ett sätt att lära sig om filmkulturens uppbyggnad och verktyg och kanske förstå filmerna man ser på en nytt sätt.

Föreläsning: Filmanalys

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 Tim

Kostnad:
1 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 2 400 kr + ev. reseersättning per dag)

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

 

En föreläsning där våra film- och mediepedagoger hjälper klassen att analysera en valfri film. Både ur ett filmskapande perspektiv men också utifrån innehållet. Har ni sett en film som skildrar ett krig, politik eller ett jobbigt samhällsämne? Vi dyker djupare i filmens budskap och mening tillsammans med er klass.
Fungerar perfekt att kombinera med en av våra skolbiovisningar (Se program på www.cnema.se/skolbio).

 

 

Fortbildning för Personal

Fortbildning: Filma och klippa med iPads

Antal:
Minst 4 och max 10 personer.

Längd:
Heldag.

Kostnad:
5 500 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 11 000 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

En dags workshop kring att arbeta med film i iPads. Vi går igenom arbetsflöde och intressanta appar som man kan använda. Under dagen får deltagarna genomföra en uppgift och klippa och ljudlägga materialet. Workshoppen kan också riktas till att lära deltagarna arbetsflödet runt hur vi jobbar med animation och iPads.

Fortbildning: Film i Skolan

Antal:
Max 50 st.

Längd:
1:30 tim.

Kostnad:
2 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 4 400 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning, som vänder sig till pedagoger, lärare och skolledare, om olika metoder att arbeta med film i skolan. Både som berättarverktyg och vilka tekniska förutsättningar som krävs. Frågor om GDPR, koppling till läroplanen och upphovsrätt berörs också.

Fortbildning: Media och Informationskunnighet (MIK)

Antal:
Max 50 st.

Längd:
1:30 tim.

Kostnad:
2 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 4 400 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

Medie- och informationskunnighet (förkortning MIK) är ett samlingsbegrepp för de kompetenser som gör att människor kan hantera, värdera och analysera det informationsflöde som förekommer via olika medietyper. En föreläsning om hur vi kan arbeta med MIK i skolans värld med utgångspunkt i Unescos riktlinjer och FNs artiklar om yttrandefrihet och åsiktsfrihet.

Kostnad för mediepedagogiska workshops

Kostnaden är baserad på hur stor klassen är och hur länge workshoppen pågår.
Vid en större helklass på 15 eller mer elever så kommer vi gärna med två pedagoger. Kommunala enheter i Norrköping har även ett subventionerat pris.

OBS! Dessa priser kan förändras och variera från bokning till bokning.
Kontakta mediepedagogik@cnema.se för att få ett fastställt kostnadsförslag.

Saknas något?

Har du en idé på en workshop eller lektion som vi inte har med i vårt utbud? Kanske er klass vill göra en större filmproduktion på flera dagar? Eller lära sig om nya mer experimentella medier?

Vi har resurserna att kunna hjälpa er skapa dessa lektioner och ingen idé är för stor eller liten för att frågas!

Kontakta oss på mediepedagogik@cnema.se och diskutera hur våra Mediepedagoger skulle kunna hjälpa till i er verksamhet att lära ut om media.

Bokning av mediepedagogisk verksamhet

Boka via formuläret nedan eller maila mediepedagogik@cnema.se. Du kan även ringa någon av våra mediepedagoger på 011-15 24 57 eller 011-15 24 75. Först till kvarn gäller så skynda er att boka!

Till toppen