fbpx
Mediepedagogik

Mediepedagogik


I film- och medielabbet jobbar Cnemas mediepedagoger Johan & Yvonne. Uppdraget är att lära ut om film och media i kreativa workshops eller lärorika föreläsningar.

Tillsammans med dem kan du skapa dina egna berättelser från början till slut, lära dig mer om animerad film i vår animationsstudio eller skapa och bearbeta din egna film i redigeringsstudion – resultatet kan du se på stor bioduk direkt. Våra mediepedagoger kan även hälsa på hos er och ta med en bit av medielabbet till er skola eller förening. Ett kreativt äventyr för alla medverkande!

 

Läs och ladda ner vårt VT25 program eller läs om vårt utbud av mediepedagogik nedan.

(Klicka här för en utskriftsvänlig version)

Vårt Mediepedagogiska utbud

Fortbildning: Filma och klippa med iPads

Antal:
Minst 4 och max 10 personer.

Längd:
Heldag.

Kostnad:
5 500 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 11 000 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

En dags workshop kring att arbeta med film i iPads. Vi går igenom arbetsflöde och intressanta appar som man kan använda. Under dagen får deltagarna genomföra en uppgift och klippa och ljudlägga materialet. Workshoppen kan också riktas till att lära deltagarna arbetsflödet runt hur vi jobbar med animation och iPads.

Fortbildning: Film i Skolan

Antal:
Max 50 st.

Längd:
1:30 tim.

Kostnad:
2 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 4 400 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning, som vänder sig till pedagoger, lärare och skolledare, om olika metoder att arbeta med film i skolan. Både som berättarverktyg och vilka tekniska förutsättningar som krävs. Frågor om GDPR, koppling till läroplanen och upphovsrätt berörs också.

Workshop: Filmskapande för yngre

Filmskapande för yngre

Fungerar bäst för:
Förskola (Äldre förskolebarn 5-6 år)

Antal:
Max 10 förskolebarn.

Längd:
Max 1 tim & 30 min.

Kostnad:
600 kr.

Plats:
På Cnema.

 

Digitala berättelser är en form av film som är enkelt att skapa. Man bygger ett bildspel av valfria bilder eller teckningar som man sedan spelar in sin röst och berättar till. En jätte bra pedagogisk workshop som låter barnen öva på att berätta, förstå bilder och läsa. I denna workshop så använder vi oss av iPads för att bygga digitala berättelse filmer på ett valfritt ämne. Det kan handla om ett rymdäventyr där barnen målar en egen planet. Eller kanske en film om skogen med bilder som ni själva har tigit tidigare på en utflykt. Allt som behövs är ett bra ämne att berätta om, lite bilder eller teckningar och sen lär vi er och barnen hur man skapar en rolig film om det.

 

Workshop: Animation

Animation

Fungerar bäst för:
F-klass till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Från Pingu till Fåret Shaun, stopmotion animation är fortfarande en väldigt unik och populär konstform i filmvärlden. Det är väldigt kreativt och pedagogiskt att jobba med och stilen har en viss känsla som datoranimation inte kan efterlikna.

Eleverna får i denna workshop skapa en egen animerad stopmotion film med hjälp av en iPad. Innan workshoppen får eleverna hitta på en kort historia utifrån ett tema (t.ex. kopplat till ett specifikt tema eller skolämne) och gärna ett bildmanus/storyboard till sin historia. På workshopen får eleverna låna lera av oss som de får skapa fram sina karaktärer i historien. Sen med hjälp av våra iPads animerar de sina figurer till liv. Tillslut får de redigera sina filmer, lägga på musik, ljudeffekter och spela in figurernas dialog. Sen när filmerna klara kollar vi på dem tillsammans!
Ni kan ju även anordna en filmfestival på skolan där alla får visa upp sina filmer.

Detta är en väldigt kreativ workshop som tränar samarbete och tålamodet. Denna går att koppla till nästan alla skolämnen. Filmerna kan ha valda teman som kopplar till något ni gör på skolan, kanske något historiskt eller varför inte från en bok? Eleverna tränar också på simpel matematik när vi räknar tid och bildrutor.

 

 

Här kan ni se en instruktionsvideo hur ni som lärare kan förbereda er inför en animationsworkshop med Cnema:

 

Skapad av: Praktikant August (åk 8) år 2024

Workshop: Filmproduktion/Film med iPad

Filmproduktion & Film med iPads

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 – 2 Heldagar.
(Halvdagsvariant finns, se sista stycket)

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Kunskapen att skapa film är en väldigt samhällsaktuell kunskap med mycket bredd och kreativitet.
Något som finns och används överallt och som eleverna kan ta med sig hela livet.

Vi har två varianter av denna workshop beroende på om ni kan komma till oss på Cnema eller om vi kommer till er.

Filmproduktionsworkshop (på Cnema):
Kommer ni till oss så kan vi göra filmproduktion som på riktigt med kameror och redigeringsdatorer.
Man har även tillgång till vår studio och rekvisitaförråd för att förgylla sina filmer, samt att den avslutande filmvisningen sker i vår biosalong (om plats finns).

Film med iPad (hos er):
Om vi kommer ut till skolan så har vi en simplare variant där eleverna får låna våra iPads för att både filma och redigera.
Ett väldigt bra och simpelt verktyg för filmskapande.

I denna kreativa en/två dagars workshop så får eleverna lära sig att filmskapande kan vara kul och väldigt tillgängligt för alla. Cnemas mediepedagoger träffar eleverna och först pratar hur man faktiskt gör film, hur man tänker och vad för verktyg man har. Klassen delas upp och får skriva ett enklare manus. Sedan ska eleverna filma allt filmmaterial de behöver och till sist redigera ihop sina filmer. Workshoppen avslutas med en filmvisning.

Denna workshop är en fantastisk redovisningsform för valfritt ämne, eller ett sätt att väva in ett skolämne i något kreativt och roligt. Eleverna övar på samarbete, planering, berättande och får lära sig en av de största kulturella uttrycksformerna.

Halvdagsvariant?
Denna workshop går även att köra som en halvdag.
Dock kräver det ett mycket större förarbete från er då klasserna själva får, med hjälp av vår lärarhandledning, ta hand om allt manusskrivande.
Kontakta mediepedagogerna för mer information och bokning!

 

 

Workshop: Podcast

Podcast

Fungerar bäst för:
Åk 6 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 2 – 3 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Materialbehov:
Om vi ska vara hos er krävs att deltagargrupperna kan redigera sina podcasts på exempelvis en Chromebook eller annan dator.

 

Podcast är ett av världens största underhållningsmedier och en av de billigaste och lättaste att börja producera.

I denna workshop får eleverna lära sig grunderna i att skapa en egen podcast. Både tekniskt och hur de planerar runt inspelningen. Under workshopen skapar eleverna kortare podcasts och lär sig samtidigt hantera ett nytt presentations- och berättarmedium. Workshoppen kan handla om att bara testa på till att göra något ordentligt som de ska använda i skolan. Podcast är ett fantastiskt sett att redovisa ett ämne i skolan om eleverna inte vågar prata inför folk. Ämnena på poddarna kan handla om ett specifikt skolämne, ett projekt de jobbar med eller helt valfritt.

Workshop: Tv-Reporter

Tv-Reporter

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (max 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Tv-reporter är en workshopen för er som vill utveckla era elevers förståelse för mediejournalismens uttryck och betydelse. Vad är ett reportage? Vad gör någon till en reporter? Vad gör en nyhet till en nyhet och vilka mediala verktyg används? Klassen kommer tillsammans med vår mediepedagog bli en nyhetsredaktion. Med iPads får eleverna göra reportage på ett valbart ämne som ni önskar. Eleverna lär sig filma, intervjuteknik, nyhetsberättande och hur man redigerar sina reportage. Workshopens avslutas med att titta på nyhetssändning tillsammans.

Upplägg:

  • Föreläsning om vad nyheter, intervjuer, journalism och reportage är.
  • Kolla på exempel av reportage. Analysera exemplen.
  • Simulera en nyhetsredaktion där eleverna är reportrar och fotografer, läraren är Redaktionschefen och Cnema är TT/tipsgivaren.
  • Varje grupp producerar ett reportage och skriver en ”påa”
  • Vi tittar på nyhetssändningen.

Notera:
Vid en halvdagsworkshop blir det korta reportage och inget större fokus på själva ”nyhetssändningen”. Vid en heldagsworkshop så hinner man gå djupare och deltagarna hinner göra längre reportage samt att vi kan skapa en nyhetssändning. På Cnema kan vi även spela in nyhetssändningen i vår studio.

 

Föreläsning: Filmens Språk

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 tim.

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning om filmens berättarspråk, dramaturgi och uppbyggnad kryddat med många filmklipp från kända och okända filmer samt diskussionsfrågor.
Ett sätt att lära sig om filmkulturens uppbyggnad och verktyg och kanske förstå filmerna man ser på en nytt sätt.

Föreläsning: Filmanalys

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 Tim

Kostnad:
1 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 2 400 kr + ev. reseersättning per dag)

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

 

En föreläsning där våra film- och mediepedagoger hjälper klassen att analysera en valfri film. Både ur ett filmskapande perspektiv men också utifrån innehållet. Har ni sett en film som skildrar ett krig, politik eller ett jobbigt samhällsämne? Vi dyker djupare i filmens budskap och mening tillsammans med er klass.
Fungerar perfekt att kombinera med en av våra skolbiovisningar (Se program på www.cnema.se/skolbio).

 

 

Alla workshops

Workshop: Animation

Animation

Fungerar bäst för:
F-klass till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Från Pingu till Fåret Shaun, stopmotion animation är fortfarande en väldigt unik och populär konstform i filmvärlden. Det är väldigt kreativt och pedagogiskt att jobba med och stilen har en viss känsla som datoranimation inte kan efterlikna.

Eleverna får i denna workshop skapa en egen animerad stopmotion film med hjälp av en iPad. Innan workshoppen får eleverna hitta på en kort historia utifrån ett tema (t.ex. kopplat till ett specifikt tema eller skolämne) och gärna ett bildmanus/storyboard till sin historia. På workshopen får eleverna låna lera av oss som de får skapa fram sina karaktärer i historien. Sen med hjälp av våra iPads animerar de sina figurer till liv. Tillslut får de redigera sina filmer, lägga på musik, ljudeffekter och spela in figurernas dialog. Sen när filmerna klara kollar vi på dem tillsammans!
Ni kan ju även anordna en filmfestival på skolan där alla får visa upp sina filmer.

Detta är en väldigt kreativ workshop som tränar samarbete och tålamodet. Denna går att koppla till nästan alla skolämnen. Filmerna kan ha valda teman som kopplar till något ni gör på skolan, kanske något historiskt eller varför inte från en bok? Eleverna tränar också på simpel matematik när vi räknar tid och bildrutor.

 

 

Här kan ni se en instruktionsvideo hur ni som lärare kan förbereda er inför en animationsworkshop med Cnema:

 

Skapad av: Praktikant August (åk 8) år 2024

Workshop: Podcast

Podcast

Fungerar bäst för:
Åk 6 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (ca 2 – 3 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

Materialbehov:
Om vi ska vara hos er krävs att deltagargrupperna kan redigera sina podcasts på exempelvis en Chromebook eller annan dator.

 

Podcast är ett av världens största underhållningsmedier och en av de billigaste och lättaste att börja producera.

I denna workshop får eleverna lära sig grunderna i att skapa en egen podcast. Både tekniskt och hur de planerar runt inspelningen. Under workshopen skapar eleverna kortare podcasts och lär sig samtidigt hantera ett nytt presentations- och berättarmedium. Workshoppen kan handla om att bara testa på till att göra något ordentligt som de ska använda i skolan. Podcast är ett fantastiskt sett att redovisa ett ämne i skolan om eleverna inte vågar prata inför folk. Ämnena på poddarna kan handla om ett specifikt skolämne, ett projekt de jobbar med eller helt valfritt.

Workshop: Filmproduktion/Film med iPad

Filmproduktion & Film med iPads

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 – 2 Heldagar.
(Halvdagsvariant finns, se sista stycket)

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Kunskapen att skapa film är en väldigt samhällsaktuell kunskap med mycket bredd och kreativitet.
Något som finns och används överallt och som eleverna kan ta med sig hela livet.

Vi har två varianter av denna workshop beroende på om ni kan komma till oss på Cnema eller om vi kommer till er.

Filmproduktionsworkshop (på Cnema):
Kommer ni till oss så kan vi göra filmproduktion som på riktigt med kameror och redigeringsdatorer.
Man har även tillgång till vår studio och rekvisitaförråd för att förgylla sina filmer, samt att den avslutande filmvisningen sker i vår biosalong (om plats finns).

Film med iPad (hos er):
Om vi kommer ut till skolan så har vi en simplare variant där eleverna får låna våra iPads för att både filma och redigera.
Ett väldigt bra och simpelt verktyg för filmskapande.

I denna kreativa en/två dagars workshop så får eleverna lära sig att filmskapande kan vara kul och väldigt tillgängligt för alla. Cnemas mediepedagoger träffar eleverna och först pratar hur man faktiskt gör film, hur man tänker och vad för verktyg man har. Klassen delas upp och får skriva ett enklare manus. Sedan ska eleverna filma allt filmmaterial de behöver och till sist redigera ihop sina filmer. Workshoppen avslutas med en filmvisning.

Denna workshop är en fantastisk redovisningsform för valfritt ämne, eller ett sätt att väva in ett skolämne i något kreativt och roligt. Eleverna övar på samarbete, planering, berättande och får lära sig en av de största kulturella uttrycksformerna.

Halvdagsvariant?
Denna workshop går även att köra som en halvdag.
Dock kräver det ett mycket större förarbete från er då klasserna själva får, med hjälp av vår lärarhandledning, ta hand om allt manusskrivande.
Kontakta mediepedagogerna för mer information och bokning!

 

 

Workshop: Tv-Reporter

Tv-Reporter

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
Halvdag (max 3 tim) eller Heldag (max 6 tim).

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

 

Tv-reporter är en workshopen för er som vill utveckla era elevers förståelse för mediejournalismens uttryck och betydelse. Vad är ett reportage? Vad gör någon till en reporter? Vad gör en nyhet till en nyhet och vilka mediala verktyg används? Klassen kommer tillsammans med vår mediepedagog bli en nyhetsredaktion. Med iPads får eleverna göra reportage på ett valbart ämne som ni önskar. Eleverna lär sig filma, intervjuteknik, nyhetsberättande och hur man redigerar sina reportage. Workshopens avslutas med att titta på nyhetssändning tillsammans.

Upplägg:

  • Föreläsning om vad nyheter, intervjuer, journalism och reportage är.
  • Kolla på exempel av reportage. Analysera exemplen.
  • Simulera en nyhetsredaktion där eleverna är reportrar och fotografer, läraren är Redaktionschefen och Cnema är TT/tipsgivaren.
  • Varje grupp producerar ett reportage och skriver en ”påa”
  • Vi tittar på nyhetssändningen.

Notera:
Vid en halvdagsworkshop blir det korta reportage och inget större fokus på själva ”nyhetssändningen”. Vid en heldagsworkshop så hinner man gå djupare och deltagarna hinner göra längre reportage samt att vi kan skapa en nyhetssändning. På Cnema kan vi även spela in nyhetssändningen i vår studio.

 

Workshop: Filmskapande för yngre

Filmskapande för yngre

Fungerar bäst för:
Förskola (Äldre förskolebarn 5-6 år)

Antal:
Max 10 förskolebarn.

Längd:
Max 1 tim & 30 min.

Kostnad:
600 kr.

Plats:
På Cnema.

 

Digitala berättelser är en form av film som är enkelt att skapa. Man bygger ett bildspel av valfria bilder eller teckningar som man sedan spelar in sin röst och berättar till. En jätte bra pedagogisk workshop som låter barnen öva på att berätta, förstå bilder och läsa. I denna workshop så använder vi oss av iPads för att bygga digitala berättelse filmer på ett valfritt ämne. Det kan handla om ett rymdäventyr där barnen målar en egen planet. Eller kanske en film om skogen med bilder som ni själva har tigit tidigare på en utflykt. Allt som behövs är ett bra ämne att berätta om, lite bilder eller teckningar och sen lär vi er och barnen hur man skapar en rolig film om det.

 

Alla föreläsningar

Föreläsning: Filmens Språk

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 tim.

Kostnad:
Se kostnadstabell nedan.

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning om filmens berättarspråk, dramaturgi och uppbyggnad kryddat med många filmklipp från kända och okända filmer samt diskussionsfrågor.
Ett sätt att lära sig om filmkulturens uppbyggnad och verktyg och kanske förstå filmerna man ser på en nytt sätt.

Föreläsning: Filmanalys

Fungerar bäst för:
Åk 4 till Gymnasiet.

Längd:
1 Tim

Kostnad:
1 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 2 400 kr + ev. reseersättning per dag)

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

 

En föreläsning där våra film- och mediepedagoger hjälper klassen att analysera en valfri film. Både ur ett filmskapande perspektiv men också utifrån innehållet. Har ni sett en film som skildrar ett krig, politik eller ett jobbigt samhällsämne? Vi dyker djupare i filmens budskap och mening tillsammans med er klass.
Fungerar perfekt att kombinera med en av våra skolbiovisningar (Se program på www.cnema.se/skolbio).

 

 

Alla fortbildningar för personal

Fortbildning: Filma och klippa med iPads

Antal:
Minst 4 och max 10 personer.

Längd:
Heldag.

Kostnad:
5 500 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 11 000 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas medielabb eller hos er.

En dags workshop kring att arbeta med film i iPads. Vi går igenom arbetsflöde och intressanta appar som man kan använda. Under dagen får deltagarna genomföra en uppgift och klippa och ljudlägga materialet. Workshoppen kan också riktas till att lära deltagarna arbetsflödet runt hur vi jobbar med animation och iPads.

Fortbildning: Film i Skolan

Antal:
Max 50 st.

Längd:
1:30 tim.

Kostnad:
2 200 kr + ev. reseersättning per dag (kostnad utanför Norrköpings Kommun = 4 400 kr + ev. reseersättning per dag).

Plats:
Cnemas biosalong eller hos er.

En föreläsning, som vänder sig till pedagoger, lärare och skolledare, om olika metoder att arbeta med film i skolan. Både som berättarverktyg och vilka tekniska förutsättningar som krävs. Frågor om GDPR, koppling till läroplanen och upphovsrätt berörs också.

Kostnad för mediepedagogiska workshops

Kostnaden är baserad på hur stor klassen är och hur länge workshoppen pågår.
Vid en större klass på 16 eller mer elever så kommer två Cnema pedagoger och håller i lektionen.
Kommunala enheter i Norrköping har även ett subventionerat pris.

OBS! Dessa priser kan förändras och variera från bokning till bokning. Varje år så sker även en översyn om priserna ska förändras.
Kontakta mediepedagogik@cnema.se för att få ett fastställt kostnadsförslag.

Saknas något?

Har du en idé på en workshop eller lektion som vi inte har med i vårt utbud? Kanske er klass vill göra en större filmproduktion på flera dagar? Eller lära sig om nya mer experimentella medier?

Vi har resurserna att kunna hjälpa er skapa dessa lektioner och ingen idé är för stor eller liten för att frågas!

Kontakta oss på mediepedagogik@cnema.se och diskutera hur våra Mediepedagoger skulle kunna hjälpa till i er verksamhet att lära ut om media.

Bokning av mediepedagogisk verksamhet

Boka via formuläret nedan eller maila mediepedagogik@cnema.se. Du kan även ringa någon av våra mediepedagoger på 011-15 24 57 eller 011-15 24 75. Först till kvarn gäller så skynda er att boka!

Till toppen