FRÅN FILM PÅ RULLE
TILL DIGITAL BIO I 4K

När Cnema öppnade 2011 var biografbranschen precis i ett teknikskifte: filmer kom ibland på rulle i en låda och ibland digitalt på hårddisk. Det är därför som det idag i salongernas maskinrum finns en varierad visningsteknik.

Du kanske inte tänkt på det men om du sett film på Cnema de senaste 10 åren så har den visats antingen från VHS, DVD, Bluray, Tvix-mediaspelare, dator, 35 mm eller digitalprojektor i 2K eller 4K med eller utan 3D. Livesända föreställningar kommer per parabol på Cnemas tak. Nu visas i princip all film digitalt och kommer genom fiber kodade som en stor datafil. Förr kom film på stora 35 mm-rullar i lådor som vägde nästan 25 kilo styck. Att det var en tungt arbete kan många äldre biografmaskinister intyga.

Stora salongens premiärprojektor har faktiskt pensionerats och där står nu en ny projektor med RGB laser i 4K. Det gör att bilden är mer ljusstark med mycket finare färgåtergivning. I de gamla projektorerna satt lampor som fick bytas en gång per år men en laser håller nästan en livstid.