Utøya 22 juli

Spelfilmen UTØYA 22 juli handlar om dagen vi aldrig glömmer men som är så svårt att förstå. En stor mängd fakta från AUFs sommarläger 22 juli 2011 har återgetts i rättssak, böcker och media. Men få av oss känner till den fruktansvärda panik och förvirring som uppstod, eller de omöjliga valen som offren tvingades till. En terror som påtvingats såmånga och en fruktan och sorg som de överlevande måste leva med resten av sina liv. UTØYA 22 juli är baserat på vittnesskildringar och kända fakta. Filmen är skapad efter en tät dialog med flera av de överlevande. Av respekt till offren och deras släktingar, är karaktärerna och händelserna uppdiktade. I filmen möter vi Kaja (18) och hennes vänner på sommarlägret, och vi ser händelserna som de kunde sett ut för några på ön. Filmen börjar när ungdomarna, chockade över bombangreppet i Oslo, lugnar sina släktingar att de är långt därifrån. Den trygga atmosfären bryts då det hörs skott. Vi får följa Kaja i hennes kamp för att överleva - minut för minut.


RECENSIONER

***** "Poppes team skapar verklighetsbaserad skräck med ett genomtänkt manus, otroligt trovärdigt skådespeleri, nervigt foto och obehagligt ljud. Den frossar varken i döda kroppar eller blod. Bara i rädsla."
Kulturnyheterna

**** ""Det kändes viktigt att friska upp det kollektiva minnet om vad som faktiskt hände", säger regissören Erik Poppe i en intervju."
- SvD

Discover what we do for you
Choose content

Calendar

Choose date